18.6.2015

Lupa-asiat Aakenusjoki - Kyllä minä niin mieleni pahoitin...

Tämä suomen kalalupa politiikka ja lupien hajanaisuus on perseestä. Oltiin menossa aakenusjoelle kalaan ja puolipäivää meni lupia etsiessä, koska netistä ei sellaisia löytynyt. Viimevuodesta lupa oli muuttunut ja metsähallituksen erälupa sivun uudistuksen takia luvista ei ollut tietoa. Levimatkailun ihqu Ari alkoi selvittämään lupa-asiaa, mutta tuskastuneena otin ohjat omiin käsiin ja soitin itse metsähallituksen alue johtajalle, joka ohjasi minut tämän alueen vastaavalle lupa-asioita hoitavalle henkilölle joka osasi kertoa että koko suomen metsähallituksen viehe lupa käy myös aakenukselle ja suomujoelle koska olen paikkakuntalainen sodankylässä. Eli samalla luvalla paikkakuntalaistodistus kädessä voin kalastaa myös suomua. Lupa oli 40€ vuosi ja perhekohtainen eli Piia pääsi halvalla :D levimatkailun asiantuntijalle myös kiitos, mutta itse olin nopeampi.
Päästiin vihdoin aakenusjoelle mutta hiljaista oli vaikka muutomia päikkäreitä jo näkyi. Kalastettiin uppoperhoilla sitten melkein koko aika eli kakshäkiläistä pintakalvoo joen mataluuden vuoksi. Joki oli omaan mieleen just hyvä eli aika kapea, koskia ja suvantoja löytyi. Vesitilanne oli ihan ok, mutta jos kesästä tulee kuiva niin varmaan menee aika matalalle. Aakenukselle pitää vielä joskus palata ja näköjään hakemalla hakea ne kalapaikat tämänpäiväisen hiljaisuuden perusteella. 
Aakenusjoki sijaitsee kittilän kunnan alueella. Joki yhtyy ounasjokeen ennen lentokenttää. Metsähallituksen lupa-alueelle pääsee kun kääntyy kolariin menevälle aakenuksentielle. Tietä ajetaan n. 20km kunnes tulee risteys oikealle aakenusjoentielle. Tiellä on selkeät kyltit aina oikealla puolella esim. Jolhikko, johon loppuu osuuskunnanlupa. Tietä kun ajaa eteenpäin tulee aakenuspirtti, jonka pihan läpi pääsee joelle ja siittä muutaman kilsan päässä on kalliokoski. Jos osuuskunnan. alueella haluaa vispata luvan saa kittilän teboililta. 
Samaisella kivellä seistiin n, vuosi sitten :)
Metsähallituksenlupa alkaa jolhikosta ylöspäin...

3 kommenttia:

  1. https://vimeo.com/50933682 tässä aakenusjoelta muuan niskalta pätkä jokunen syksy taaksepäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. paikka vuokrapirtin yläpuolella. majotuttiin siinä eräs viikonloppu.

      Poista
    2. Kiva video! =) Se pirtin takkaa lähtevä joki pätkä on tosi kiva kans. Harmi vaan, että joen reunusta on rämettynyt ja siittä ei oikeen pidetä huoli. Joella on tosi monta kivaa spottia, mutta niihin ei pääse rannalta oikeen kahlaan ku risukot estää.

      Poista