15.10.2015

End of kosmetiikka

Olen kärsinyt rasvaisesta tukasta ja huonosta ihosta jo murrosiästä asti. Kaikkea olen kokeillut ja välillä toivo on heitetty nurkkaan. Nyt useamman vuoden olen panostanut kuntoiluun, ruokaan ja veden juomiseen (tietenkin lipsuja on tullut, mutta pääasia on ollut selvä). Ruokavaliolla olen nähnyt muutoksen ihossani, kasvoissani ja koko hyvinvoinnissa.  Mutta nyt olen alkanut vähän epäileen kosmetiikan vaikutusta ihooni ja hiuksiini. Myös kosmetiikan ekologisuus alkoi pohdituttaan. Paljonko meidän luonto kuormittuu meidän kosmetiikan käytöstä. Voin sanoa, että PALJON!
Tässä suurin osa kosmetiikka mitä minulta löyty.
Shampoissa, hoitoaineissa ja saippuoissa on erillaisia sulfaatteja, jotka ovat haitallisia ympäristöllemme, etenkin vesistölle. Tähän vielä putelli kasat mitä näistä tulee. 
Kosmetiikoissa on myös paljon allergisoivia aineta eli nämä mitkä on myös haitallisia ympäristölle. 
No mutta asiaan...

Vietin 4 yötä töissä ja siinä työn keskellä oli aikaa pohtia omaa kosmetiikan (omaan kosmetiikkaan luen shampoot, hoitoaineet, rasvat, erilaiset naama-aineet, saippuat, meikit yms.) käyttöä. Olen käyttänyt samaa naamanpesuainetta jo kauvan, erilaisia naamarasvoja olen kokeillut vuosien varrella ja en ole huomannut niillä mitään muuta kuin, että ne joko pitää ihoni sopivan rasvasena tai ei. Eli ihan sama lykkäänkö naamaan kasvo- vai käsirasvaa sama vaikutus. Finnejäni ei naamanpesuaineet ole vähentänyt ainakaan. Ja toisin hiusaineet ei ole tehneet hiuksiini mitään hirveitä muutoksia.

El Naturel
Joten tein päätöksen luopua suurimmasta osasta kosmetiikastani. Ainoat mitä jätän toistaiseksi on meikit, kynsilakat, hiusten lämpösuojatuotteet, hajuveden ja deodorantin. No mikset vaihda vain tuotteita luonnonkosmetiikkaan? Niin no luonnonkosmetiikassa kuin tavallisessa kosmetiikassa testaus on puutteellista. Molemmissa kosmetiikoissa ei ole yhteinäistä sertifikaatia Suomessa ja Eu:ssa, mutta valmistajat noudattavat yhtenäisiä kriteerejä. Meikkiä käytän erittäin vähän jo muutenkin joten sen käytöstä en tule vettään ressiä.
Alan käyttämään luonnontuotteita. Kuten rasvoina erilaisia öljyjä, kasvojen pesussa suolaa, öljyjä ja erilaisia luonnollisia kuorinta-aineita (kahvia, sokeria) ja kukkaisvesiä. Shampoona käytän soodaa, vettä ja hoitoaineena omenaviinietikkaa. Nettihän on pullollaan erilaisia ohjeita luonnolliseen hiusten pesuun ja niitä aijon kokkeilla. Tietenkin aijon täällä infota niistä, kertoa kokemuksistani ja toimiiko ne oikeesti. 

Nyt ihmiset ajattelee, että voi helevetti mikä ituhippi täällä paasaa. Joo olen ituhippi ja ylpeä siitä. Seison omien mielipiteideni takana. Enkä ala kellekkään paasaamaan ja mollaamaan mittään merkkejä täällä. Jokkainen tekkee omat valintansa ja tämä on minun.  Oma ajatus- ja arvomaailma on ekologinen. Haluan ajatella tekemisiäni siten, että voin vielä 30vuoden päästä käydä kalassa suomen vesillä, vaeltaa suomen luonnossa ja juoda vettä tunturi lähteestä. Jokainen meistä voi tehdä pienilläkin teoilla palijon meidän maapallon hyväksi :) 

Kaikki nyt sitten puita halaileen ;)
-Piia-

2 kommenttia:

  1. Olis kyllä mielenkiintosta kokeilla just vaikka omenaviinietikkaa hoitoaineena! Olen muutenki miettiny sitä muovin määrää mikä tulee kun ostaa ruokaa kaupasta. Jokanen juttu on pakattu muovilaatikkoon tai -pussiin. Kauhistuttaa se ajatus mitkä jätevuoret tulee niistä!
    Kaikki sais ajatella vähän hippimäisesti ;)

    VastaaPoista